alang -alang tersinggah,followlah saya!

27 November 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 2009

Raya haji menjelang lagi.Hari ini.umat Islam di seluruh dunia meraikannya dengan takbir,manakala para hujjaj bertalbiah selepas wukuf di Arafah,bayangan padang mahsyar.bayangkan, 3 juta berhimpun di Arafah,pakaian yang sama tanpa mengira pangkat ,darjat.
Ingat,hari raya bukan sekadar mengimbau kisah Ibrahim dan Ismail Alaihimassalam,tapi yang penting,kita perlu koreksi diri dengan dua perkara; bilakah aku dapat berpeluang mengerjakan haji,dan apakah pengorbanan yang aku lakukan.
haji memerlukan keazaman,wang .keazaman ,bila aku akan pergi?jadi,simpanan harus bermula sekarang..sedikit,lama-lama jadi bukit.tapi,realistik mesti ada.target 5-10 tahun.kalau sebulan 100.setahun 1200,10 tahun 12000.emm dah labih dai cukup.
namun,sebelum tu,kita boleh mulakan dengan infaq sedikit duit dalam korban,setompok biasanya rm350.kalau kita ada masalah,insya allah dengan cara ini masalah kita dapat diselesaikan.Ada seorang kawan saya sudah 10 tahun berkahwin,tak dapat anak.Lantas,beliau dinasihati untuk laksanakan ibadah korban,dan Alhamdulillah,harapan mereka terkabul dan kini bahgia bersama anak perempun mereka.
Allahukabar3x, walillhilhamd




18 November 2009

KAK CIK INTERVIEW ESOK

MARA's building
Kak cik

I have been informed by kak cik herself that she will be have a second interview for Mara's tutor post at Bangunan Mara, Kuala Lumpur,and her chances to get the job are brighter.Now,she and adeq already arrived at KL (KAK CIK doesnt know the place,but adeq does due to she always lepak2 there!)and know they are at adeq friend's house in pj.Tomorrow,they have to wake up earlier, to avoid the jam and should reach there before 8.30 a.m.
I think it is a hard decision for her to cross the life from the largest bank's staff -MAYBANK-after years of experience in banking and public relationship,two thumbs up salary with a minima cost of life at Kulim compared to Kl,plus her own office at the said bank,claim for extra hour,going early in the morning and return always after maghrib: to be an IT tutor(practising her knowledge due she is an IT graduan),no heart feeling more,building the PR between she and students,with govermnet salary plus services,and no more extra budget for extra time.But that the life.For me, it is ok,husband in the private,and she with the goverment.My wife said that Kak Cik has an art in teaching and this is the time to grab the opportunity.
Kak Cik has a great history pertaining her job,and how can I forget when we brought her to the interview about 5 years ago in Dataran Maybank and Menara Maybank,(mak with us that time,supporting her daughter,)and lastly she got the job but has to go back and forth at Seri Kembangan and Kedah for some training.
Now,the time has come.My 2 cents advises,walk in with confidence,no inferiority complex,always smile
One of your leg already at that institution,and..
good luck kak cik!!

12 November 2009

SEKITAR CATUR UIA

dapat jugak pingat..
1st dpt ke sorang student uia..oklah tu,dah lama x main..

sijilnya


lawan Ahmad Rubel,dulu pernah main dengan dia..hmm..kalah game ni



dapat rm 70..oklah



daku terima hadiah..


Abg Rizal ada peluang ..tapi dalam rapid ,apa-apa boleh jadi


konsentrasi..



1 HB yang lepas.saya menyertai Kejohanan Catur di uia Gombak.Sebagai ex uia player,ex- Advisor masa di PJ,tambhan pula committee kenal saya khasnya Fadil Nayan(President Chess Club).saya masuk untuk support chess club.Sebenonya,kalau saya masuk khat,saya mungkin x masuk chess.Salah satu aje.Teringat masa di uia dulu,memang banyak training ,dengan Jijoe,Kad,Rizal dll.Tapi kami ,masa tu lebih kepada pi masuk tournamnt orang lain.Anjur x.Tapi kali ini depa both,anjur dan giat masuk tournament.Saya difahamkan mereka dapt best malaysia ipta masa Gacc tahun lepas di UM.Tahniah!Tapi,adakah mereka mampu pecahkan rekod saya sebagai pemain terbaik ke-5 lepas 4 pemain Indonesia di GACC masa saya dulu?

Bertolak awal pagi,tapi start pukul 11.7 round.Nak menag bukan target,sebab 5 tahun x masuk trnament. bila di sana ,ada juga ex player uia yang lain,Abg Rizal,Lee hock Hin,Azman.Semua turun untuk support.Oleh kerana dah lama x ada tournamnet,semua otai chess turun.IM LIM Yee weng,FM Nicholas Chan,Subhan,Kamaludddin dan ramai lagi.
Game bermula dan berakhir.Saya dapat 4 point aje.3 kalah..Masa tu memang nak balik dah,tapi dimaklumkan dapat 2nd best Iium dan rm 70! Alhamdulillah.Handset tak bawak,teruja nak main punya pasal.Mujurlah Along Emi datang,pinjam hp dia kejap ,dan dia post beberapa keping gambar untuk tatapan blog ni..
Dunia catur..tapi bagaimana kita hendak mencatur dunia??






10 November 2009

CHRISS TUCKER MASUK ISLAM

Chriss tucker,pelakon hollywood telah masuk Islam dan sekarang sedang mengerjakan haji!!Beliau berlakon byk filem,dan pernah berlakon bersama jackie chan..Subhanallah!


08 November 2009

DI TAMAN



Petang 31 hb,saya bawa anak-anak ke taman.Seronok depa main .Situ byk taman permainan.Ma'wa siap lari lagi.kali ini,saya tak ulas setiap gambar,biarlah gambar yang menafsirkan kata-kata...


















MANIFESTASI PERDANA SENI KHAT 2009

31 HB yang lepas,saya berpeluang melihat pertandingan khat manifestasi di Muzium Kesenian Islam,KL.Antara gembira dan sedih.Sedih sebab sebenonya nak masuk,tapi borang x dapat,dan masa tu ambilkan jubah fadhilah di UUM.Gembira pasal dapat jumpa pakar khat.Kalau masuk,saya prefer riqaah.Riqaah memang specialist saya walau pun jarang berlatih khat tu.Masih saya ingat tahun 1999,kami pelajar uia berlatih khat dengan Abang Jar di Gombak.Masa tu manifestasi yang pertama.Abg Jar kata" No komen." Saya pun terkejut.Dia kata confirm menang.Masa tu ada peringkat amatur yang dimansuhkan kemudiannya. Bila keluar result,dapat no 2 dan RM 1500!!(Separuh duit tu digunakan untuk ambil lesen kereta dan motor).Memang seronok.Kali kedua masa Khat kebangsaan tahun 2006.Saya masuk riqaah ,dan dapat no 1 peringkat malaysia.Dapat 700.Kemudian,ambil kursus khat di muzium kesenian.Riqaah diajar oleh ustaz Yusof.Saya tertarik dengan khat beliau.Riqaah saya tak jauh berbeza,tapi sentuhan sifu khat yang lain membawa kepada anjakan khat khasnya dalam thuluth dan naskh.Ustaz Yusof tanya,belajar dari sapa.Saya jawab: Nik Man." Dia tersenyum.

Berbalik kepada hari tersebut,saya bertolak jam 9 lebih.jalan tak jam.sampai dan pertandingan bermula.selepas ambil gambar khat pemenang2 yang lepas,saya dapat masuk ke dewan riqaah.Syeikh Zawadi masuk riqaah!beliau antara pakar khat ,lulusan BA jordan,sekarang cikgu.dia dah menang thuluth ,tu yang masuk ni pulak.Fatimah Az Zahrah pun masuk.Ada 2 3 lagi saya kenal.Zawadi berlatih sikit,dan terus buat sedangkan masa 3 jam!Kurang sejam,beliau siap guna pen rm 5 aje.Bila diamati,riqaahnya tak tajam,masih jauh dengan riqaah Nik Man,tarkib dia ok tapi tak selari hujung.saya lihat peserta lain,ada yang mantap!pada hemat saya,Zawadi boleh menang tapi belum tentu no 1.


Di dewan thuluth dan naskh,x boleh masuk.Namun,saya nampak dan tahu otai thuluth memang ramai kali ni.Sengit.Buku dengan ruas.Ustaz Halias,Fadil Sulaiman,Abg Jar,Firdaus,Ilham, dll.Mungkin Abd Muati dari Kedah datang,Thuluthnya mantap.Untuk lihat khat lain,klik di sini.
Firdaus -dengan skill thuluth bulat dan standard.Empunya link di atas,beliau pandai mengadunkan khat dan komputer.Ustaz Fadil-memang mantap, tapi belum sampai tahap Ust Baki dan Nik Man.Abg Jar-mantap,hasil buat mural banyak,tapi tertinggal alif lepas tukabbiru!Mungkin panel boleh pertimbangkan.pendapat saya.top three ialah Firdaus,Abg Jar dan Fadil.

Oleh kerana tak boleh masuk,saya pun baliklah.


Muzium milik jutawan Melayu Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary


Menyemai Seni Warisan Berzaman,Yang Membuahkan Nikmat Ganjaran

Karya Ustaz Yusof


thluluth Nik Man (1999)


thuluth Abd Baki (2001)



Naskh- Firdaus (1999)


kanvas thuluth


video

Sedikit video klip Ust Zawadi buat riqaah masa pertandingan tempoh hari



Beliau terus buat!



Suasana dalam dewan riqaah




3 bahasa...



banner untuk naskh


ambil gambo dari luar dewan naskh



banner thuluth


luar dewan thuluth



tarkib yang menarik..


karya ust halias..





07 November 2009

assalamualakum..

happy belated birthday to hadiF comey lotey...comey nya posing2 haziQ n deK wa..dek wa da pndai melukis...ummi apa cita??sudah ada nama untuk anakmu???ha..AWAS!!!!hahahhaa..

06 November 2009

SOLAT DI MASJID BESI


MASJID SULTAN MIZAN

Masjid Sultan Mizan atau masjid besi memang unik.Terletak di presint 3.kedamaian angin menampar perlahan muka-muka jernih para pengunjung rumah Allah.Binaannya melambangkan keikhlasan dan ketenangan.Pada waktu malam,keindahan masjid lebih dirasai apabila tulisan khat yang indah bagaikan terang sirna.Apa yang menarik,khat ditulis oleh sifu khat malaysia,Ustaz Yusof dan saya pernah belajar dengannya.Kami sempat bersolat tarawikh masa puasa yang lepas di masjid ini,kali ini singgah selepas pergi open house kak muna Raudah di Putrajaya.Yang realnya,tempat parking macam di shopping complex.Tandas mewah dan luas.Sebenarnya,masjid ni masih lagi dalam pembinaan tapi Jumaat sudah ada di situ.Kalau ke Putraya,singgahler ke masjid besi ni.Memang berbaloi-baloi!


Khat ini akan jelas pada waktu malam,hasil pakar khat Ustaz Yusof Abu Bakar

Khat Thuluth juga karya Ustaz Yusof.Thuluth beliau memang power!


Ada kolam cetek di masjid.Pak guard tak ada lagi,tu yang boleh celup kaki..




Konsep taman dalam masjid..



Luar masjid tasik yang luas.Kalau berdayung sampai ke masjid Putra.Dokek yo!


Dua beradik berposing dengan cara tersendiri



Air mengelilingi masjid..Unik


Ada escalator,tapi x berfungsi lagi.Tu yang depa naik tangga


Dua gaya yang kontras..


Yang ini ada persamaan..



Itulah gaya Haziq!Berlatarbelakangkan taman dalam masjid


Yes,dah sampai kat masjid ni!













HAPPY BIRTHDAY TO HADIF HUSAINI BIN MOHAMMAD NASRI, sedar tak sedar dah setahun anak abah ni!!!!
Love you : Abah Mama Kakak Abang & All Kumbarians

03 November 2009

Birthday sempoi

Sebelum pindah tempoh hari,saya buat birthday utk diri sendiri secara kecil-kecilan aje.Beli 4 potong kek,makan waktu petang.Barang dah pack semua,esoknya nak pindah..Nampaknya aku dah makin tua daa..
Posing sambil kunyah kek
Kek murah aje,bajet punya.

Watak kegemaran Haziq,ultraman dan Spiderman



Hmm,,sedapnya donut coklat ni!!


Sudut sisi kek
4 different pieces of cakes





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Pages